RESEPI
KEK PERMAISURI ( PN INTAN MUNIRAH)
resepi ni saya dapat daripada kawan sekerja..Pn intan...katanya..resepi ni resepi turun temurun..asal daripada neneknya lagi...setelah dicuba ternyata rasanya sedap dan kek pun halus dan gebu....kami semua berlumba-lumba memakan kek yang di bawa sampai habis...sedap sebab ia tidak terasa muak walaupun dimakan dengan banyak...apa lagi saya pun terus mintak resepi...setelah resepi ditaip... diedarkan pula pada kawan-kawan...masing-masing pakat ingin mencuba buat sendiri....hahaha... kita tengok sapa yang paling awal mencuba resepi ni...
BAHAN-BAHAN
10 AUN TEPUNG GANDUM
10 AUN MARGERIN
10 AUN GULA
7 BIJI TELUR
1 SUDU TehB AKING POWDER
3 SUDU besar SUSU PEKAT MANIS
SERBUK KOKO SECUKUPNYA
CARA-CARA
MARGERIN DAN SUSU DI KACAU
HINGGA PUTIH(1)
PECAHKAN TELUR DAN ASINGKAN
PUTIH TELUR DAN KUNING TELUR
PUTIH TELUR + DENGAN BAKING
POWDER DAN DIPUKUL SAMPAI PUTIH(2)
KUNING TELUR + GULA + ESEN DI PUKUL SAMPAI KEMBANG(3)
MASUKAN ADUNAN 2 DAN 3
DISELANG SELI DENGAN TEPUNG KEDALAM ADUNAN 1
BAHAGI 2 ADUNAN…SATU ADUNAN DI
MASUKAN SERBUK KOKO..
MASUKAN ADUNAN SECARA
BERSELANG SELI DALAM LOYANG PEMBAKAR
BAKAR DALAM OVEN
-SELAMAT MENCUBA-
Tiada ulasan:
Catat Ulasan