PUDING KARAMEL LAPIS SPECIAL
resipi : K.Nor@SecubitGaram
Bahan utk gula hangus:
Bahan utk puding buih:
resipi : K.Nor@SecubitGaram
Bahan utk puding:
1 tin susu cair
5 sudu besar gula castor
4 biji telor gred A
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar serbuk coklat
1/2 sudu kecil coklat emulco
6 sudu besar gula
2 sudu besar air panas
1 paket serbuk agar2 (12gm)
2 biji telur
500ml air
5sudu besar gula
1 sudu teh esen vanila
chocolate rice secukupnya
CARA membuat gula hangus:
Masak gula dgn air dengan api sederhana hingga gula cair dan bertukar perang keemasan
tutup api dan bila sejuk sikit masukan ke dalam bekas
CARA membuat puding karamel:
Satukan susu, air, telur, gula dan esen vanila kedalam sebuah mangkuk.
Kacau perlahan2 hingga sebati dan tapiskan.
Bahagikan adunan kepada dua bahagian
Satu dimasukkan serbuk coklat dan dan satu lg coklat emulco.
Kacau sebati dan tapis lg
Masukkan adunan puding yg pertama kedalam bekas yg berisi gula hangus tadi
Kukus lebih kurang 10 minit.
masukan pula adunan puding yg kedua dan kukus lagi selama 10 minit
Keluarkan dari dari pengkukus dan biarkan sejuk.
Masukkan ke dalam peti sejuk agar puding betul2 sejuk sebelum dituangkan adunan puding buih.
CARA membuat puding buih:
Masak agar2 bersama air dan gula hingga mendidih.
Bila dah mendidih masukkan esen vanila. Kacau sebati. Biarkan sebentar hingga adunan agar2 menjadi suam.pukul telur hingga betul2 kembang dan gebu.
Tuangkan adunan agar2 kedalam adunan telur dan kacau dgn mixer hingga sebati.
Keluarkan Puding Karamel Lapis dr peti ais dan cucuk2/gores2 pada bahagian atas puding dgn garfu(supaya kedua lapisan akan melekat)
Tuangkan adunan puding buih ke atasnya.
Sejukkan kembali dalam peti ais.
Tabur dgn chocolate rice sebelum dihidangkan..
selamat mencuba...resepi ni best sangat...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan