Ikan bawal ini memang enak dimakan.....isinya lembut dan halus...kalau goreng garam kunyit pun sedap...selalunya kaum hawa suka masak ikan ni dengan cara bawal masak merah atau pun "sweet sour" @ masak kicap.....saya rasa cara ini memang disukai oleh anak-anak...
apakata kalau dah bosan dengan cara-cara diatas tu kita boleh cuba memasak kari ikan bawal....sedap....
anak-anak saya makan hingga menjilat jari...hehehe
bahan-bahan yang diperlukan....
3 ekor ikan bawal segar
1 biji bawang merah ( jenis besar)-dihiris nipis2
1 biji bawang putih - dihiris nipis
1 tangkai daun kari
1 inci halia
1rm pati santan
1 biji tomato - dipotong 4
2 biji cili hijau
1 peket kari ikan adabi
garam secukup rasa
sedikit gula melaka
minyak untuk menumis
cara-caranya.......
panaskan minyak dalam periuk.....masukkan daun kari....masukan bawang dan halia...tunggu sehingga bawang garing dan naik bau....baru masukkan rempah kari dan sedikit air....biarkan rempah masak seketika....kemudian baru masukkan santan yang telah di campur segelas air....kacau hingga rempah dan santan sebati baru masukan gula melaka dan garam....serta masukan juga ikan...apabila ikan sudah hampir masak baru masukan tomato dan cili...biarkan mendidih seketika dan kecilkan api....apabila semua sudah masak boleh lah tutupkan api....
selamat mencuba
kari ikan bawal ni kegemaran en suami...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan