gulai lemak ni kegemaran saya....kalau ada ikan tenggiri mesti dimasak gulai punya...suka sangat sebab sedap kot...atau pun dah diajar makan sejak dari kecil lagi....sedapnya lebih dari gulai ayam...kalau x percaya cubalah....hehehe
bahan-bahannya
5 ketul ikan tenggiri (direndam dalam air garam & asam gelugor
1/2 jam sebelum dimasak)
1 biji bawang merah rose besar
1 biji bwg putih
1/2 inci lengkuas
1 inci kunyit ( bwg,lengkuas,kunyit di blend)
2 rm pati santan
sedikit cili boh
2 biji lada solok(mcm dlm gambar...baru sedap aromanya)
garam dan gula secukup rasa
cara-caranya
masukan bahan yg diblend kedalam periuk....masukan pati santan dan segelas air dan sedikit ciliboh..kacau hingga rempah sebati dgn santan....masukan ikan, garam dan gula....kacau lagi perlahan-lahan diatas dapur...tunggu hingga mendidih baru dimasukan lada....kecilkan api dan biarlah gulai itu mendidih perlahan-lahan lbh krg 10 minit barulah ditutup api....
ok siap...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan