jadilah kamu seperti pohon, dilontarkan batu kepadanya akan tetapi mereka membalasnya dengan buah." [Hassan Al-Banna]

Selasa, 6 Mac 2012

MEE UDANG SUNGAI DUA


Haaaa... bukannya udang dsebalik batu tapi udang disebalik mee, sungguh lazat kalau dihidangkan pada waktu petang... fuhhh pasti terangkat. Kalau kat kedai makan ataupun restoran, semangkuk boleh mencecah belasan hengget... Dengan adanya resepi  Mee Udang, boleh la masak kat rumah, bukannya semangkuk, tapi seperiuk! Siap boleh tambah lagi... Selamat mencuba :)
Bahan-Bahan :
  • 1 kati mi kuning
  • ½ kati udang basah - bersaiz sederhana
  • 10 tangkai cili kering - dikisar
  • 2 biji bawang besar} kisar
  • 2 ulas bawang putih} kisar
  • Sedikit belacan } kisar
  • 3 camca teh sos cili
  • 3 camca teh sos tomato
  • ½ sudu teh gula pasir
  • 4 batang sawi
  • ½ kati taugeh
  • 2 pokok daun bawang
  • 2 tangkai daun sup
  • 5 biji tahu - goreng dan potong empat segi sederhana nipis.
  • 5 biji cili masak
  • Limau kasturi
  • Sedikit bawang goreng
Cara masakan :
01.Rebus udang basah terlebih dahulu. Kemudian toskan airnya asingkan ketepi. Ambil kepala udang dan kisar. Kemudian ambil air kepala udang tadi satukan dengan air rebusan yg sedia ada.
02.Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar seperti bawang merah/putih/belacan.
03.Setelah naik wanginya masukan air rebusan udang yang telah disimpan tadi.
04.Masukkan sos cili/tomato, garam, gula dan serbuk perasa.
05.Untuk sayuran tadi sawi dan taugeh hendak lah dicelur terlebih dahulu. Begitu juga dengan mi kuning.
06.Setelah selesai semuanya hidangkan bersama bawang goreng, daun bawang, hirisan taUhu goreng dan daun sup. Perahkan limau kasturi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan