Haaaa... bukannya udang dsebalik batu tapi udang disebalik mee, sungguh lazat kalau dihidangkan pada waktu petang... fuhhh pasti terangkat. Kalau kat kedai makan ataupun restoran, semangkuk boleh mencecah belasan hengget... Dengan adanya resepi Mee Udang, boleh la masak kat rumah, bukannya semangkuk, tapi seperiuk! Siap boleh tambah lagi... Selamat mencuba :)
Bahan-Bahan :
Cara masakan :
01.Rebus udang basah terlebih dahulu. Kemudian toskan airnya asingkan ketepi. Ambil kepala udang dan kisar. Kemudian ambil air kepala udang tadi satukan dengan air rebusan yg sedia ada.
02.Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar seperti bawang merah/putih/belacan.
03.Setelah naik wanginya masukan air rebusan udang yang telah disimpan tadi.
04.Masukkan sos cili/tomato, garam, gula dan serbuk perasa.
05.Untuk sayuran tadi sawi dan taugeh hendak lah dicelur terlebih dahulu. Begitu juga dengan mi kuning.
06.Setelah selesai semuanya hidangkan bersama bawang goreng, daun bawang, hirisan taUhu goreng dan daun sup. Perahkan limau kasturi.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan