em...sedapnya nasi dagang ni....kalau teringin nak makan tu ..cepat2 la kena buat....nasi dagang ni dah jadi satu makanan wajib bila keluarga kami berkumpul ramai-ramai kat rumah mak...terutama bila musim cuti sekolah...sedapnya makan ramai-ramai...meriah sungguh...lebih2 lagi kalau nasi tu drp air tangan mak kita...mestilah best sangat....mana ada masakan lain yang boleh menandingi masakan mak kita kan??? disini saya kongsi kan resepi nasi dagang yang diajar oleh ibunda tercinta....yum-yum-yum..sedapnya...makan sekali teringat-ingat...x percaya....cubalah...
1 kilo beras nasi dagang (boleh diganti dengan beras wangi @beras pulut campur beras biasa...sukatan1 pot beras pulut + 3 pot beras
biasa) beras ni hendaklah direndam 3 jam sebelum dikukus- masukan juga sedikit halba dlm rendaman....
2 rm santan
1 biji bwg merah -dimayang halus
3 biji bwg putih - dimayang halus
1/2 inci halia - dimayang halus
sedikit garam dan gula
cara-caranya
beras yg telah direndam itu hendaklah dikukus
bila sudah masak angkat.....
masukan dalam bekas......
masukan separuh je santan dan bwg, halia, gula serta garam
gaul perlahan-lahan hingga bahan2 mesra dengan nasi
biarkan sekejap( 3-4 minit)
kukus semula nasi tadi hingga masak
apabila sudah masak angkat dan masukan lebihan santan tadi
sekali lg...gaul rata....
siap utk dihidangkan....
bahan-bahan untuk gulai ikan Tongkol@ aya....
1 kg ikan tongkol ( ikan aya) - direbus dengan asam gelugor ,,garam,lengkuas dan sedikit gula merah)-rebus hingga kering air
2 rm santan
sedikit halba campur
1 biji bwg merah rose besar
1 biji bwg putih
1/2 inci halia
sedikit garam dan gula
sedikit gula melaka (nise-kata ore klate)
2 biji lada hijau @ cili padi
1 paket serbuk kari ikan adabi
cara-caranya...
panaskan minyak.....masukkan halba campur..
masukan bawang dan halia...
tumis sampai bawang garing..
masukan pula rempah kari...
biar rempah masak baru dimasukkan santan
juga asam gelugur, garam dan gula.....
kemudian masukkan ikan yg telah direbus...
biarkan ikan mendidih dengan api yg perlahan-lahan...
akhirnya masukan lada hijau....
kecilkan api dan biarkan gulai mereneh atas dpr +- 15 minit
baru ditutupkan api....
selamat mencuba.....
#boleh juga dimakan dgn acar timun dan sambal kelapa....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan