Antara banyak-banyak kek yang boleh dimasak dan kita boleh dapati di kedai, kek pisang adalah kek yang mudah untuk dimasak dan tidak sukar untuk kita dapatkan di bakeri.
Biasanya kek pisang dijamu ketika sarapan pagi atau minum petang. Hanya bertemankan teh O panas pun dah cukup menyelerakan.
Resepi di bawah 'simple' sahaja. Bagi yang berminat untuk mencuba, jom kita lihat apakah bahan yang diperlukan, dan apakah langkah-langkah yang perlu diambil :
Bahan-bahan :
Cara masakan :
01.
Pukul butter dengan gula sampai kembang.
02.
Bila dah kembang, masukkan telur satu demi satu.
03.
Ayak tepung, soda bikarbonat dan baking powder. Kemudian masukkan ke dalam adunan tadi (tidak perlu menggunakan mixer.. kacau sahaja).
04.
Masukkan pisang yang telah dilenyek + esen vanila ke dalam adunan.
05.
Campurkan jus lemon dan fresh cream. Kemudian masukkan juga ke dalam adunan. Kacau sehingga sebati.
06.
Sapu loyang dengan marjerin and masokkan adunan tadi.
07.
Bakar pada suhu 160 degree selama 45-55 minit.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan