jadilah kamu seperti pohon, dilontarkan batu kepadanya akan tetapi mereka membalasnya dengan buah." [Hassan Al-Banna]

Jumaat, 2 Mac 2012

KEK PISANG BEST


Antara banyak-banyak kek yang boleh dimasak dan kita boleh dapati di kedai, kek pisang adalah kek yang mudah untuk dimasak dan tidak sukar untuk kita dapatkan di bakeri.
Biasanya kek pisang dijamu ketika sarapan pagi atau minum petang. Hanya bertemankan teh O panas pun dah cukup menyelerakan.
Resepi di bawah 'simple' sahaja. Bagi yang berminat untuk mencuba, jom kita lihat apakah bahan yang diperlukan, dan apakah langkah-langkah yang perlu diambil :
Bahan-bahan :
  • 4 biji pisang (boleh guna apa-apa jenis pisang)
  • 1 1/2 cawan butter atau marjerin
  • 1 1/2 cawan gula
  • 4 biji telur
  • 1 sudu teh vanilla essence
  • 4 sudu besar fresh cream (boleh ganti dengan yogurt biasa)
  • 2 sudu besar lemon juice
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh soda bicarbonate
  • 1 sudu teh baking powder
  • 
 Cara masakan :
    01.
    Pukul butter dengan gula sampai kembang.
    02.
    Bila dah kembang, masukkan telur satu demi satu.
    03.
    Ayak tepung, soda bikarbonat dan baking powder. Kemudian masukkan ke dalam adunan tadi (tidak perlu menggunakan mixer.. kacau sahaja).
    04.
    Masukkan pisang yang telah dilenyek + esen vanila ke dalam adunan.
    05.
    Campurkan jus lemon dan fresh cream. Kemudian masukkan juga ke dalam adunan. Kacau sehingga sebati.
    06.
    Sapu loyang dengan marjerin and masokkan adunan tadi.
    07.
    Bakar pada suhu 160 degree selama 45-55 minit.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan