Perut tengah lapaq? Dok pikiaq nak masak pa untuk berbuka satgi? Toksah doq pikiaq-pikiaq lagi. Sekali-sekala kita cuba masakan orang utagha pula.. Jom pekena gulai ikan tenggiri dengan sambal belacan! Rasanya pedaih mak aih tapimarvellous!
Masa hidangan: 30 minit
Jumlah Hidangan: 5-6 orang
Bahan-bahan :
Bahan-bahan (dikisar) :
Cara masakan :
01.Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis semua bahan yang dikisar bersama halba dan daun kari.
02.Masukkan serbuk kari yang telah dijadikan pes. Biarkan seketika sehingga naik bau (dikacau) kemudian masukkan air asam jawa.
03.Masukkan ikan, air dan santan pekat. Biarkan mendidih.
04.Masukkan bendi, cili merah, tomato, garam dan sedikit gula. Hidangkan
Selamat mencuba resipi ini ketika berbuka. Anda juga digalakkan memberikan review mengenai resipi ini setelah mencuba membuatnya :)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan