jadilah kamu seperti pohon, dilontarkan batu kepadanya akan tetapi mereka membalasnya dengan buah." [Hassan Al-Banna]

Selasa, 6 Mac 2012

KARI IKAN TENGGIRI BEST


Perut tengah lapaq? Dok pikiaq nak masak pa untuk berbuka satgi? Toksah doq pikiaq-pikiaq lagi. Sekali-sekala kita cuba masakan orang utagha pula.. Jom pekena gulai ikan tenggiri dengan sambal belacan! Rasanya pedaih mak aih tapimarvellous
Masa hidangan: 30 minit
Jumlah Hidangan: 5-6 orang
Bahan-bahan  :
  • 5 potongan ikan tenggiri (kulit dibuang)
  • 2 peket kecil serbuk kari ikan (dibancuh dengan sedikit air agar kelihatan seperti pes)
  • 6 biji bendi dan 3 biji cili merah (dibelah dan dibuang biji)
  • 2 biji tomato (setiap satu dibelah empat)
  • 1 cawan santan pekat
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • 3/4 cawan air
  • garam secukup rasa
  • gula (sedikit)
  • 1 sudu besar halba
  • 2 tangkai daun kari
Bahan-bahan (dikisar)  :
  • 5 biji bawang merah
  • 2ulas bawang putih
  • 1 1/2 inci halia
Cara masakan :
01.Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis semua bahan yang dikisar bersama halba dan daun kari.
02.Masukkan serbuk kari yang telah dijadikan pes. Biarkan seketika sehingga naik bau (dikacau) kemudian masukkan air asam jawa.
03.Masukkan ikan, air dan santan pekat. Biarkan mendidih.
04.Masukkan bendi, cili merah, tomato, garam dan sedikit gula. Hidangkan

Selamat mencuba resipi ini ketika berbuka. Anda juga digalakkan memberikan review mengenai resipi ini setelah mencuba membuatnya :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan