Resipi yang dinanti-nanti telah tiba!
Setelah cubaan membuat puding karamel versi baru selama dua hari berturut-turut ini pada minggu lepas ternyata berjaya dan disukai seluruh ahli keluarga termasuk kawan-kawan yang berkunjung ke rumah untuk berbuka puasa, saya rasa ada baiknya sekiranya saya kongsikan resipi membuat puding karamel ini dengan anda semua di Iluvislam.com :)
Sangat mudah, bahan-bahannya sangat senang dijumpai di pasaraya. Untuk penggemar pencuci mulut, mari kita sama-sama lihat resipi puding karamel versi tidak berlubang-lubang ini. Lembut sangat! Yang penting tak perlu membazir beli kat baazar Ramadhan. Buat sendiri, jimat, dapat makan banyak kali dan sedap!
Bahan-bahan puding :
-
Bahan-bahan karamel :
Cara masakan :
01.Sediakan karamel terlebih dahulu. Masukkan gula untuk karamel ke dalam periuk dan air sedikit demi sedikit. Air tidak perlu terlalu banyak tetapi jangan pula terlalu sedikit. Gunakan api yang sederhana besar, kacau gula didalam periuk tersebut sehingga berwarna keperang-perangan dan tidak terlalu pekat.
02.Setelah itu tuangkan karamel yang telah berwarna perang tersebut kedalam loyang berbentuk bulat.
03.Kemudian, di dalam satu mangkuk, pecahkan telur ( 2 biji telur hanya diambil kuningnya sahaja manakala 3 lagi biji telur digunakan semuanya termasuk putih telur) dan masukkan 5 sudu besar gula. Kacau sehingga sebati dan pastikan tidak begitu berbuih.
04.Didalam periuk lain pula, panaskan 450ml susu dan tuangkan esen vanilla. Susu tersebut mestilah tidak terlalu panas. Sekadar 60 darjah celcius.
05.Tuangkan susu yang telah panas tadi kedalam campuran telur dan gula didalam mangkuk tersebut. Kacau dan sebatikan.
06.Tuangkan campuran telur, gula dan susu tersebut ke dalam loyang berisi karamel. Tutup loyang dengan dua lapis aluminium foil dan masukkan ke dalam oven. Setkan suhu 160 darjah celcius dan tempoh masa 50 minit. Wajib lapikkan loyang tersebut dengan dulang pembakar yang telah diletakkan air agar permukaan puding tidak hangus.
Seperti biasa.. lepas tamat masa 50 minit, cuba buka aluminum foil dan cucuk puding menggunakan lidi atau garfu kalau puding tersebut masih cair tambahkan masa 15 minit dan bakar kembali. sekiranya puding tersebut kelihatan kenyal-kenyal (macam puding) bolehlah diangkat dan tunggu lebih kurang 30 minit sebelum disejukkan di dalam peti ais:)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan