AYAM BAKAR / PANGGANG HALIA
Resepi: Chef Hanieliza @ Majalah SAJI (Feb. 2012)
Dirujuk dan Olahan Cara : Ummi @ Home Sweet Home
Bahan Utama:-
Resepi: Chef Hanieliza @ Majalah SAJI (Feb. 2012)
Dirujuk dan Olahan Cara : Ummi @ Home Sweet Home
Bahan Utama:-
- 1 ekor ayam (saiz sederhana)
- 1 sudu besar kicap cair
- 1 sudu kecil gula
- 1 sudu besar minyak masak
- garam secukup rasa
- 4 inci halia
- 3 ulas bawang putih
- 3 ulas bawang merah (*akak letak 5 ulas)
- 1 sudu besar lada hitam (*akak letak 2 sudu kecil yg dikisar)
- 1 sudu kecil serbuk kunyit (*akak guna 2 cm kunyit hidup)
- 3 tangkai cili merah
- Ayam dipotong 4 dan dibersihkan. Toskan. (*akak guna 4 ketul peha ayam saiz besar).
- Gaulkan kesemua bahan kisar dan bahan utama, perapkan ayam selama beberapa jam (*akak perap 2 jam).
- Kemudian susun ayam dalam loyang pembakar yang telah disapu minyak masak. (*akak tumis sekejap lebihan bahan perap dan masukkan ayam, masak hingga kuah agak pekat, ni kes nak cepat eh...)
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200 C selama 30 minit atau sehingga kelihatan garing. (*Akak guna api atas bawah selepas 15 minit pertama dan sambung bakar).
- Hidangkan bersama salad dan timun. (Akak makan dengan Nasi Bukhari dan kari daging.) - Memang sedaaappp ayam ni...selamat mencuba!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan